Skip to content

Indukowane alkoholem wytwarzanie produktów peroksydacji lipidów u ludzi

2 miesiące ago

735 words

Aby odnieść się do hipotezy, że podwyższony poziom alkoholu we krwi zwiększa ogólnoustrojowy stres oksydacyjny, zmierzono wydalanie z moczem izoprostanów (iP), produktów katalizowanych przez wolne rodniki z kwasu arachidonowego. Dziesięciu zdrowych ochotników otrzymało ostre dawki alkoholu (Everclear-R) lub placebo w randomizowanych, kontrolowanych warunkach podwójnie ślepej próby. W moczu iPF2a-III wzrastał w sposób zależny od czasu i dawki po podaniu alkoholu, a maksymalne wydalanie iPF2a-III w moczu korelowało ze wzrostem stężenia alkoholu we krwi. Aby ustalić, czy stres oksydacyjny był związany z alkoholową chorobą wątroby (ALD), badaliśmy wydzielanie iP u osób z udokumentowaną historią zapalenia wątroby wywołanego alkoholem lub przewlekłą chorobą wątroby wywołaną alkoholem (AC). Zarówno iPF2a-III w moczu, jak i iPF2a-VI w moczu znacznie wzrosły u pacjentów z ostrym alkoholowym zapaleniem wątroby. Na ogół moczu iPF2a-III było znacznie podwyższone u pacjentów z marskością wątroby, w porównaniu do kontroli, ale wydalanie było bardziej wyraźne, gdy marskość została wywołana przez alkohol niż przez zapalenie wątroby C. Wydalanie iPF2a-VI, jak również 4-hydroksynonenal i iPF2a III metabolit, 2,3-dinor-5,6-dihydro-iPF2a-III, również był podwyższony w AC. Witamina C, ale nie aspiryna, zmniejsza iP iPs w AC. Tak więc, wazoaktywne iP, które służą jako wskaźniki stresu oksydacyjnego, są podwyższone w moczu zarówno w ostrej jak i przewlekłej ALD. Zwiększone wytwarzanie iP przez alkohol u zdrowych ochotników jest zgodne z hipotezą, że stres oksydacyjny poprzedza i przyczynia się do rozwoju ALD. Wprowadzenie Szacuje się, że marskość wątroby związana jest z niemal połową poważnej choroby wątroby w świecie zachodnim (1). Chociaż lekkie do umiarkowanego spożycie alkoholu może zmniejszyć ryzyko choroby niedokrwiennej serca (2), spożycie ponad 30 g alkoholu dziennie wiązało się ze zwiększoną śmiertelnością z powodu raka piersi u kobiet (3) oraz z marskością płci (1. 5). Mechanizmy biorące udział w wywołanej alkoholem chorobie wątroby (ALD) są słabo poznane (6), chociaż częstość występowania choroby wydaje się odpowiadać krzywej dawka-odpowiedź w odniesieniu do spożycia przez całe życie (4, 5). Potencjalna rola uszkodzenia utleniacza w patogenezie ALD została poddana znacznej analizie (6. 9). Spożywanie alkoholu, poprzez indukcję izozymu CYP4502E1, może powodować zwiększone wytwarzanie reaktywnych związków pośrednich tlenu (ROI), które mogą powodować peroksydację lipidów (10). Stopień peroksydacji lipidów może być modulowany przez endogenne środki obronne przeciwutleniaczy lub przez ksenobiotyki, takie jak palenie papierosów lub tłuszcze spożywcze (11). Zatem czynniki genetyczne i środowiskowe mogą przyczyniać się do zmiennej ekspresji ALD jako funkcji spożycia alkoholu w różnych populacjach. Dowody potwierdzające związek przyczynowo-skutkowy między peroksydacją lipidów a morfologicznie ocenianym uszkodzeniem wątroby odnotowano ostatnio w szczurzym modelu ALD (11). Peroksydację lipidów określono pośrednio przez pomiar sprzężonych dienów i tworzenie adduktu białkowego (12). Izoprostany (iP) to katalizowane przez wolne rodniki produkty kwasu arachidonowego (13. 16). Ocena ilościowa iP w płynach biologicznych wydaje się odzwierciedlać stres oksydacyjny in vivo. Opracowaliśmy określone metody pomiaru odrębnych iPs2 iPF2-III (poprzednio znanych jako 8-izo-PGF2a, pozycje 16 i 17) i iPF2a-VI (wcześniej znane jako IPF2a-1, odnośnik 18). . Wydalanie z moczem obu związków zwiększa się w zespołach stresu oksydacyjnego (19 21 21) i ulega depresji za pomocą przeciwutleniaczy in vitro (18) i in vivo (21, 22). Do wyboru skutecznych przeciwutleniających dawek witamin in vivo można wykorzystać iPady iP (22). Obecnie informujemy, że u pacjentów z ostrym i przewlekłym ALD zwiększa się wydalanie obu iPów. Ponadto jednoczesne zwiększenie wydalania metabolitu iP i niezależny wskaźnik peroksydacji lipidów, 4-hydroksynonenal (4-HNE, pozycja 23), oznacza, że odzwierciedla to zwiększone wytwarzanie iP w chorobie wątroby, a nie zmianę ich rozmieszczenia. . Witamina C, ale nie aspiryna, hamuje wytwarzanie iP w marskości. Ponadto, spożycie alkoholu w sposób zależny zwiększa wydalanie iPF2a-III u zdrowych ochotników. Jest to zgodne z możliwością, że indukowany alkoholem stres oksydacyjny może poprzedzać uszkodzenie wątroby i może przyczyniać się do rozwoju ALD. Metody Projekt badań. Pierwsze badanie było randomizowanym, kontrolowanym placebo badaniem w celu określenia zależności dawka-odpowiedź pomiędzy spożyciem alkoholu a wydalaniem iPF2a-III w moczu. Wszystkie badania kliniczne zostały zatwierdzone przez Komitet Doradczy ds. Instytucji oraz Komitet Doradczy ds. Głównego Ośrodka Badań Klinicznych (GCRC)
[hasła pokrewne: poradnia osteoporozy warszawa, techniki relaksacyjne dla dzieci, novision ]
[patrz też: brian tracy opinie, zostań rentierem opinie, sukces definicja ]